Město Zruč nad Sázavou

Ukázat na mapě | Fotogalerie | Další odkazy | Zámek Zruč nad Sázavou

Cyklotrasu do Zruče nad Sázavou nemám, ani neplánuji. Je dlouhá (asi 31 km tam po silnicích – terénem mnohem víc a obtížná). Ale pokud budete mít cestu přes Zruč nad Sázavou, rozhodně ji nezapomeňte navštívit (ale to můžete i tak). Pokud nepůjdete na prohlídku zámku, tak je to asi na hodinku – ale abych pravdu řekl, nechtělo se mi Zruče, nechtělo… Nebudete litovat, pokud Zruč navštívíte!

Zruč na mě dýchla poklidnou, přátelskou atmosférou a k prohlížení a obdivování je toho dost: nádherný zámek se skvostným parkem, v němž je spousta krásných stromů a romantické jezírko baronky Emmy. Přímo v zámku je i “Království panenek” a “Muzeum Od verpánku k Baťovi”. Z druhé strany zámku je Zručský Dvůr s Vodáckým muzeem. Ve dvoře se můžete občerstvit a vedle dvoru je dopravní hřiště pro děti a Dětské hřiště Okružní s kuličkovým areálem (i děti si přijdou na své – u zámku si mohou projít Stezku rytíře Miloty).

Z církevních památek je hned vedle zámku Kostel Povýšení sv. Kříže (s nádherně opravenou farou) a o kus dál na hřbitově je Kaple sv. Jakuba Většího.

A samozřejmě je tu nádherný výhled na řeku Sázavu a do krajiny… A pokud nelitujete námahy, tak se vydejte po cestě okolo Sázavy k rozhledně Babka.

Cyklista jezdí proto, aby dlouho žil, a žije, aby mohl dlouho jezdit.
Smál se na celé kolo