Jak dostat navigační soubor do mobilu

S mobily je potíž – vše musí být jednoduché, jak jen to jde a tak se činnosti na desktopu jednoduché stávají na mobilu složité. Na počítači navigační soubor KML nebo GPX přetáhnete na mapu (Google Maps i Mapy.cz) a je vyřešeno (viz minutové video GPX a Mapy.cz). Nebo si ho v pohodě naimportujete do své navigace. Ne tak u mobilů – nelze jednoduše importovat navigační soubor na mapu (ať už Mapy.cz nebo Google Maps). Většinou musíte na počítači si do své aplikace naimportovat navigační soubor a pak ho použít na mobilu.

Způsoby jak použít svoje nebo cizí navigační soubory

  1. Použijte některou z mobilních aplikací, které umí importovat navigační soubory ve formátu GPX nebo KML. Jsou v drtivé většině pro Android, např. Locus, Smartmaps, Trekbuddy (měl by umět i obrátit směr trasy), Edmondo, Runtastic, RunKeeper atd. Na http://www.samuraj-cz.com/clanek/sport-trackers-3-dil-univerzalni-sportovni-merice/ jsou podrobné informace o některých zde uvedených aplikacích.
  2. Google Maps – doma na počítači si připravte svoje trasy v Google Maps a pak je použijte přes prohlížeč v mobilu. Podrobně vysvětlený postup je například na http://navigovat.mobilmania.cz/clanky/jak-dostat-trasu-do-google-map/sc-265-a-1330789.
  3. Mapy.cz – pokud GPX soubor jen přetáhnete na mapu, tak ho nemůžete uložit do baťůžku. Pokud chcete vidět výškový profil, délku a trasu uložit do baťůžku, pak použijte na Mapy.cz volbu Nástroje-Import GPX.

Mimochodem, pokud si trasu jedním z výš uvedených způsobů přetáhnete do Mapy.cz a přepnete si na Fotografickou mapu, můžete si prohlédnou fotografie míst na této trase nebo poblíž ní (fotografie na Mapy.cz může umisťovat kdokoliv, kdo má účet na Mapy.cz).

Cyklista jezdí proto, aby dlouho žil, a žije, aby mohl dlouho jezdit.
Smál se na celé kolo